Раби фетишів постіндустріального суспільства


Коли засоби масової масової комунікації та нові технології роблять їх власників своїми заручниками така людина переходить у стадію постіндустріального суспільства. Непорозумінь при цьому не уникнути.
 
У цьому пості хочеться поділитися цілком буденним спостереженням. Мова йтиме про засоби масової комунікації. Сьогодні без них складно уявити сучасну людину. Їх необхідно сприймати як даність, як закономірний процес прогресу, цивілізаційного розвитку. Заперечувати це означає бути ретроградом та людиною минулого. І як би нам це не подобалось, але від дійсності не втекти. Навіть ефективно боротися з цим можна використовуючи ці ж таки методи.
 
Пригадуєте якось ви помітили, що в якийсь момент ставлення знайомої вам людини до вас несподівано та без наявних на те причин змінилося. Але це лише ви так думаєте! Памятаєте безумовну радість від першого придбаного мобільного телефону, домашнього та ще й безлімітного інтернету, створення аккаунту у соціальних мережах та неконтрольованого пошуку «друзів»? Тепер спілкування стало ще ближчим, повсюдним, безперешкодним, на відстані в режимі «прямого звязку». Та це лише перші захоплення від раніше не усвідомлених вами можливостей, що дуже швидко стають повсякденністю. Засоби масової комунікації починають забирати у тебе масу вільного часу, а ваше життя з реальності переноситься у віртуальний світ.
 
Пройде не багато часу, коли у вашого реального друга зявляється віртуальний двійник, для якого ваша реальна сутність перестає бути вагомою. От так ви спілкуєтесь, розмиваючи межі обох сутностей. Час від часу у вас зявляються не зрозумілі непорозуміння. Виявляється причини цього цілком банальні та не менш серйозні, не зважаючи на абсурдність. То ви не відповіли на телефонний дзвінок, то ви були поза зоною досяжності, то не відписали на електронний лист, то із запізненням відповіли в чаті, то несподівано вишли (не попрощавшись) з онлайн, то не той смайлик поставили і так далі. Можете вважати, що ви стали заручником фетишів постіндустріального суспільства.
 
Причиною цього можуть бути як випадкові так і свідомі мотиви. У першому випадку мова йде про відсутність злого наміру у цих інцидентах, причиною яких є зайнятість, неуважність, технічна несправність, форс-мажор та інші обєктивні причини. У другому випадку причиною цього виступає свідоме ігнорування, провокування, випробування співрозмовника. Якими б не були ці передумови, якщо вони створюють непорозуміння, незалежно з чиєї сторони, можна вважати, що новітні засоби комунікації проявили свою негативну сторону. Причиною цього є їхнє не правильне використання. Легітимізувавши в такий спосіб спілкування як щось безсумнівне співрозмовники стали заручниками фетишів постіндустріального суспільства. Тепер не вони користуються засобами масової комунікації, а останні спілкуються за їхнім посередництвом.     
 
Вітаємо вас у постіндустріальному суспільстві. Вас продовжує хвилювати питання як прогодувати вашого тамагочі, фільми в 3D, 4D, 5D чи nD форматі, повний ефект присутності в індустрії розваг, коли автомат зможе самостійно керувати автомобілем, коли вже випустять нову модель i-pod.    

2 коментарі

Святослав Вишинський
Найбільш звичним прикладом афектації віртуальним стає видалення зі списку «друзів», котре хоча і має свої причини в окремих випадках, але в більшості — викликає негативну реакцію від осіб, спілкування з якими не було навіть віртуального. Втім, найважливішим є те, що віртуальне спілкування мінімізує реальне — як і цілком редукує зв'язки між людьми до віртуальності. Це означає тільки те, що зв'язки, котрі можуть бути редукованими — в дійсності фіктивні і не є необхідними: «бум» соціальних мереж провокує до налагодження і підтримки штучних контактів. «Справжніми» виявляються тільки ті, які віртуальністю не стираються, не зникають із області реального. Все інше — в кращому випадку робочі контакти або звичайна інформаційна розсилка.
Артур Середін
З іншого боку, якщо «віртуальні» стосунки є звичайним доповненням до відносин в реальній дійсності це значно розширює можливості спілкування між людьми, в прямому сенсі збільшує його кількість. Заперечити це я думаю буде важко. Тому, на мій погляд, не слід розглядати розвиток соціальних мереж в таких темних тонах.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте