Підсумки парламентських виборів-2014 на Львівщині

Однією з особливостей позачергових виборів народних депутатів України на Львівщині були результати голосування в одномандатних округах. Вони виявились несподіваними і складно прогнозованими. З поміж 12 діючих народних депутатів до новобраної Верховної Ради вдалось переобратись лише Ярославу Дубневичу у ВО №120. Усі інші посіли навіть не друге, а третє або четверте місце у своїх округах.

Перемогу Ярослава Дубневича (60,01%) варто трактувати радше як виняток з поміж підсумків голосування у Львівській області. Такий результат можна пояснити лише фактором самого кандидата, а саме результатами перманентної роботи, яку він проводить в окрузі починаючи з 2010 року. Основу цієї роботи становить матеріальна складова, а її суть зводиться до безперервної благодійності й допомоги громадам округу, що часто межує з непрямим підкупом виборців. Цікаво, що таким чином Ярослав Дубневич вдруге став винятком з правила, коли у 2012 році був єдиним кандидатом самовисуванцем, який переміг в області не будучи узгодженим кандидатом від Об’єднаної опозиції. У Верховній Раді 7-го скликання він приєднався до фракції УДАР, а у 2014 році вже під її прапорами переобрався до ВРУ 8-го скликання.

Можна виокремити декілька причин чому виборці не підтримали діючих народних депутатів. По-перше, цього разу, на відміну від парламентських виборів 2012 року не потрібно було голосувати за так званих узгоджених кандидатів від Об’єднаної опозиції, щоб протистояти режиму Януковича, а боротьба йшла в умовах здорової демократичної конкуренції. По-друге, це своєрідна відповідь суспільства на запит на нові обличчя у політиці, що був втілений буквально. По-третє, діючі депутати мало працювали з виборцями і не оправдали їхніх сподівань. Враховуючи той факт, що більшість кандидатів мажоритарників вкотре запевняли виборців у своїй публічності і відкритості, що є законодавчо прописаний обов’язок кожного народного депутата, це свідчить про реальну проблему контролю громади за діяльністю своїх обранців.

У результаті на Львівщині в одномандатних округах перемогли 5 висуванців Блоку Петра Порошенка (Оксана Юринець, Богдан Дубневич, Ярослав Дубневич, Тарас Батенко, Андрій Кіт), по одному висуванцю від Народного Фронту (Михайло Бондар) та Самопомочі (Ірина Подоляк) і 5 самовисуванців (Дмитро Добродомов, Богдан Матківський, Володимир Парасюк, Олег Мусій, Андрій Лопушанський). Половина з них брали участь у виборах 2012 року (Дмитро Добродомов, Оксана Юринець, Богдан Дубневич, Тарас Батенко, Андрій Лопушанський, Андрій Кіт), посівши 2-ге місце, поступившись діючим народним депутатам. Інша половина (Ірина Подоляк, Михайло Бондар, Богдан Матківський, Володимир Парасюк, Олег Мусій) вперше балотувалася до Верховної Ради. В результаті усі з них здобули переконливі перемоги у своїх округах.

Крім цього результати голосування в одномандатних округах Львівщини засвідчили цілковиту поразку ВО «Свобода» і ВО «Батьківщина». Їм не вдалося здобути жодного мажоритарного округу Львівської області, натомість втративши ті сім округів, які вони отримали в результаті квотного розподілу в рамках Об’єднаної опозиції під час парламентських виборів 2012 року. Так в новообраному парламенті «свободівці» недорахуються 4 народних депутатів (Ірина Фаріон, Ірина Сех, Андрій Тягнибок і Юрія Михальчишина), а ВО «Батьківщина» — трьох (Роман Ілик, Степан Курпіль і Олег Канівець). Олег Канівець, який у 2012 році балотувався від ВО «Батьківщина», покинув її фракцію і тепер йшов у партійному списку «Громадянської позиції». У цей же час «Фронт змін» також зазнав поразки в одномандатних округах (здобули лише один округ, ВО №119), проте завдяки ребрендингу зумів реабілітуватися за рахунок високого результату Народного Фронту в області, повторно провівши до парламенту двох колишніх львівських мажоритарників (Михайло Хміль, Ігор Васюник). У свою чергу «фронтовик» Лідія Котиляк цього разу програла боротьбу своєму конкуренту 2012 року Тарасу Батенку, а Василь Пазиняк зняв свою кандидатуру з виборчих перегонів.

Такими ж несподіваними були результати голосування в загальнодержавному виборчому окрузі. Переконливу перемогу на Львівщині здобув Народний Фронт (33,03%), а 5% бар’єр подолало ще 4 політичні партії – Блок Петра Порошенка (20,42%), Об’єднання «Самопоміч» (18,78%), ВО «Свобода» (6,19%) і Радикальна партія Олега Ляшка (5,35%). За їх результатами попередньо у Верховній Раді України 8-го скликання буде трохи більше 7% представників Львівщини. Орієнтовно це 32 народні депутати, 12 з яких є переможцями в одномандатних округах, а 20 потрапляють по списках політичних партій.

Найбільшу кількість депутатів від Львівщини делегує Об’єднання «Самопоміч» – 10 осіб, з яких 9 по партійному списку (Ганна Гопко, Олексій Скрипник, Оксана Сироїд, Олег Лаврик, Остап Єднак, Руслан Сидорович, Лев Підлісецький, Олег Березюк, Павло Костенко) і один мажоритарник (Ірина Подоляк). 8 народних депутатів делегує Народний Фронт — 7 осіб по партійному списку (Андрій Парубій, Ігор Васюник, Андрій Левус, Микола Величкович, Михайло Хміль, Микола Кадикало, Наталя Кацер-Бучковська) і одного мажоритарника (Михайло Бондар). Ще 7 депутатів пройшли під прапорами Блоку Петра Порошенка – 2 по партійному списку (Віктор Пинзеник, Степан Кубів) і 5 по одномандатних округах (Оксана Юринець, Богдан Дубневич, Ярослав Дубневич, Тарас Батенко, Андрій Кіт). Очевидно, що усі ці 25 депутатів увійдуть до складу конституційної більшості, яку найбільш ймовірно сформують Народний Фронт, Блок Петра Порошенка і Об’єднання «Самопоміч».

Ще по одному народному депутату від Львівщини делегують Радикальна партія Олега Ляшка (Юрій Шухевич) і Опозиційний блок (Тарас Козак), які очевидно буду знаходитись в опозиції. Крім цього Львівщину у Верховній Раді також представлятимуть ще 5 депутатів самовисуванців (Дмитро Добродомов, Богдан Матківський, Володимир Парасюк, Олег Мусій, Андрій Лопушанський). Можна припускати, що більшість з них стануть частиною коаліції або приєднуватимуться до ситуативної більшості, що покаже час.

Залишається відкритим питання чи зуміють народні депутати від Львівщини сформувати міжфракційне львівське лобі у позитивному значенні цього явища для спільного відстоювання інтересів області в незалежності від партійної приналежності.

Матеріал для ГМ ОПОРА

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте